Dag van de kerkopbouw

Wat is 'de kerk' van de toekomst?

Wat is ‘de kerk’ van de toekomst?

Op de dag van de kerkopbouw wordt een actueel ontwikkelingsthema voor kerk, gemeente en parochie uitgewerkt. Voorafgaand aan het deze dag verschijnt een themanummer van ons bulletin. Praktijkverhalen worden door deskundigen be-reflecteerd, becommentarieerd en aangescherpt. Op de dag van de kerkopbouw is er gelegenheid om met elkaar het gesprek te hebben over wat dit nou betekent voor het ‘alledaagse’ werk in de kerk.

 

9 Editie 1: NIEUWE DATUM: donderdag 31 maart 2022
9 Verschijning bulletin: oktober 2021
9 Onderwerp: De kerk van de toekomst (nb. dus niet de toekomst van de kerk).
9 Medewerking van: Almatine Leene, Bernd Wallet, Bert Glorie, Theo Hettema, en vele anderen
9 Locatie: Grote Kerk, Kerkplein 1 te Harderwijk

Inhoud en programma

Ben jij als predikant, kerkelijk werker of pastor een voorganger als het gaat om kerkelijk opbouwwerk? Is de complexe werkelijkheid van het kerk-zijn reden om na te denken over de kerk van de toekomst of houden we de vragen van ons af en berusten we in het bestaande? Een mozaïek van kerkplekken en de pluriformiteit binnen lokale gemeenschappen maken het niet eenvoudig om scherp te stellen op die toekomst. Het kan ook zijn dat je daar niet aan toe komt vanwege alle verwachtingen en werkzaamheden die met een steeds kleinere formatie moeten worden gedaan.

Daarom: een Dag van de Kerkopbouw om ruimte en tijd te maken voor de bezinning op constructief en opbouwend handelen ten behoeve van de kerk van de toekomst. Onszelf de vraag stellen: “waarom doen we wat we doen?”. Ons doen en laten wordt  beïnvloed  door het perspectief dat we hebben. Geloven we in de kerk van de toekomst, levendige geloofsgemeenschappen, nieuwe mogelijkheden? Geloven we in de Geest die ons nu vooruit gaat? Laten we ons handelen bepalen door problemen en berusting of wordt ons handelen bepaald door hoop en verwachting?

Bulletin 106

Download hier het bulletin. Word je lid van het WKO dan krijg je dit nummer fysiek thuisgestuurd.

In Bulletin 106 beschrijven ‘zes visionairen’ hun Kerk van de Toekomst en drie reflectanten waarderen en analyseren de overeenkomstige onderwerpen en thema’s die naar voren komen. Tijdens de Dag van de Kerkopbouw kom jij aan het woord, als predikant, kerkelijk werker of pastor. Welk wenkend visioen kleurt jouw dagelijkse professionele handelen? En waar ga jij dan jouw kostbare tijd en aandacht aan geven om tot een levende, vitale kerk van de toekomst te komen? Daar willen we deze dag over nadenken.

Op de Dag van de Kerkopbouw gaan we met elkaar op zoek naar de agenda van het kerkelijk opbouwwerk. Aan de hand van deze agenda willen wij als Werkverband Kerkelijk Opbouwwerk professionals in de kerk ondersteunen in hun taak en functie als ‘opbouwwerkers’. Het interactieve programma leent zich uitstekend voor ieders unieke inbreng en inzichten. We verwachten een op deze dag deelnemers vanuit verschillende kerken.

Programma

9 09.30 Deuren open, ontvangst met koffie/thee en koek
9 10.00 Opening met een liturgisch moment
9 10.15 Gesprek met Almatine Leene, Bernd Wallet en Bert Glorie over hun ‘kerk van de toekomst’
9 11.15 Koffie/thee pauze
9 11.45 Op zoek naar de agenda voor het kerkelijk opbouwwerk
9 12.30 Goed verzorgde lunch en ontmoeting
9 13.30 Aan de slag met en methodische verkenning van de thema’s die uit het morgenprogramma komen
9 15.00 Reflectie en Afsluiting

PE programma

MET ANDERE OGEN heeft een vervolgprogramma opgesteld naar aanleiding van deze Dag van de Kerkopbouw.

Kosten zijn € 275 per deelnemer en geeft je 1 PE punt (permanente educatie). Interesse? Download het programma.

Aanmelden

Ik wil graag ...

incasso

Factuur

Factuur

Gratis

Ik heb eerst nog een vraag…

Hoe vaak ontvang ik het Bulletin?

Het Bulletin komt 3x per jaar uit en is ongeveer 40 A4-pagina’s dik.

Wanneer wordt het geld geïncasseerd?

Dit gebeurt altijd op de 25e van de maand.

Hoe vaak ontvang ik de e-mailnieuwsbrief?

De e-mailnieuwsbrief komt ongeveer elke maand uit. Het ligt ook over genoeg nieuws is om te melden.

Waar kan ik parkeren?

Bij de Grote Kerk in Harderwijk zijn zo’n 30 gratis parkeerplekken beschikbaar. In Parkeergarage ‘de Houtwal’ is het betaald parkeren (eerste twee uur gratis, € 2,00 per uur, € 9,00 dagkaart) en ligt op een minuut of 10 lopen van de Grote kerk (let op: bij het uitlopen van de parkeergarage is het niet de kerk die je ziet).

Hoe kom ik met het OV?

Vanaf Utrecht Centraal (informatie okt. 2021) stopt de Sprinter op 8 minuten over het hele en halve uur (xx.08 en xx.38).

Vanaf Zwolle (informatie okt. 2021) stopt de Sprinter op 10 minuten over het hele en halve uur (xx.20 en xx.50).

De Grote Kerk Harderwijk ligt op 1,5km vanaf het treinstation. Er gaan diverse busroutes langs bushalte ‘Harderwijk Centrum’ van waar het nog een paar minuten lopen is naar de Grote Kerk Harderwijk.