Dag van de kerkopbouw

11 oktober 2024 - Grote Kerk Harderwijk

De toekomst begint met luisteren

‘De toekomst begint met luisteren’: dat is het thema van de Dag van de Kerkopbouw op vrijdag 11 oktober 2024 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Er wordt veel gedacht en gedaan met het oog op de toekomst van de kerk. Veel inspanningen lijken tevergeefs. Toch zijn er mensen met hoop. Mensen die luisteren naar verschillende perspectieven.

Diverse deskundigen op het terrein van kerkopbouw delen hun persoonlijke ervaringen en inzichten met luisteren. Welke stemmen doen ertoe? Hoe zoek je die op? En wat hoor je dan? Wat doet dat met je en wat betekent het voor jouw werk in de kerk?

 

9 Editie 2: vrijdag 11 oktober 2024
9 Onderwerp: De toekomst begint met luisteren
9 Medewerking van: Rob Polet, Henk Boerman, Tabitha van Krimpen en Aarnoud van der Deijl
9 Locatie: Grote Kerk, Kerkplein 1 te Harderwijk

Inhoud

De dag begint met een podiumgesprek. We bevragen de deelnemers van dit gesprek op hun motieven. Waarom zetten zij zich zo in voor de kerk van de toekomst? Wat drijft hen? Op het podium zitten: Rob Polet (Platform voor ignatiaanse spiritualiteit), Henk Boerman (missionair werker en pionier begeleider IZB), Tabitha van Krimpen (voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands en schrijver van ‘Bottom-up kerk’) en Aarnoud van der Deijl (schrijver van ‘De toekomst van de kerk, essay vol rouw en hoop’).

In zes verschillende workshops oefenen de deelnemers van de dag zich in het luisteren naar de (A)ander. Deze workshops worden verzorgd door de deelnemers van het podiumgesprek én door Liesbeth Nooteboom en Bernhard Vosselman (specialisten Waarderende gemeenteopbouw bij Met Andere Ogen).

Deze Dag van de Kerkopbouw wordt een dag van reflecteren, inspireren en toegerust worden. Toegang voor deze dag:  € 90,-. WKO-leden betalen € 45,-.

Programma

9 09.30 Deuren open, ontvangst met koffie/thee en koek
9 10.00 Opening met een liturgisch moment
9 10.15 Podiumgesprek met Tabitha, Rob, Henk en Aarnoud.
9 11.15 Koffie/thee pauze
9 11.45 Verwerking van het podiumgesprek en het samen delen van de opbrengst/leermomenten
9 12.30 Goed verzorgde lunch en ontmoeting
9 13.30 Workshopronde 1
9 14.30 Workshopronde 2
9 15:30 Liturgische afsluiting
9 16:00 Einde programma

 

Workshops

Luisteren naar de nieuwe generatie

Met Tabitha van Krimpen. Deze jonge theoloog des Vaderlands (2021-2022) bracht in 2023 het boek ‘Bottom-up kerk: zijn waar twintigers zijn’ uit. Momenteel werkt ze als promovendus aan de VU (bedrijfskunde) en doet ze onderzoek naar moreel leiderschap.

Luisteren naar de context

Met Henk Boerman. Henk is missionair werker en afdelingshoofd IZB Impact. Hij begeleidt pioniersteams om zich te verbinden met de context, en de kerk naar mensen naar mensen te brengen.

Luisteren naar wat God van ons vraagt

Met Rob Polet. Rob is coördinator Geestelijke Oefeningen & Gemeenschappelijke Onderscheiding bij het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit. Het ‘gemeenschappelijk onderscheiden’ speelt een belangrijk rol in het synodale proces binnen de katholieke kerk.

Luisteren naar de gemeenschap

Met Liesbeth Nooteboom. Liesbeth is specialist waarderende gemeenteopbouw. Als zelfstandig gemeentebegeleider helpt zij gemeenschappelijk hun verlangen te vinden en daar onderzoekend een weg voor te bereiden om dat verlangen te realiseren.

Luisteren naar de tijd

Met Aarnoud van der Deijl. Aarnoud schreeft het boek ‘de toekomst van de kerk’ waarin hij eerlijk onderzocht en betekenis geeft aan eerdere pogingen om ‘het schip te redden’. In het tweede deel luistert hij naar hedendaagse stemmen die zich aan de rand van geloven en kerk bevinden.

Luisteren naar de minderheid

Met Bernhard Vosselman. Bernhard is thuis in verbindende communicatie en deep democracy en begeleidt gemeenten met inclusieve besluitvorming. Hoe luister je naar de minderheid, de tegenstem, het andere perspectief bij het nemen van lastige besluiten?

Aanmelden

Ik wil graag ...

Factuur

Factuur

Ik heb eerst nog een vraag…

Hoe ontvang ik de factuur?

Per mail ontvang je een bevestiging van je aanmelding en factuur voor deze dag van de kerkopbouw. Het is niet mogelijk om contant de factuur te voldoen.

Waar kan ik parkeren?

Bij de Grote Kerk in Harderwijk zijn zo’n 30 gratis parkeerplekken beschikbaar. In Parkeergarage ‘de Houtwal’ is het betaald parkeren (eerste twee uur gratis, € 2,00 per uur, € 9,00 dagkaart) en ligt op een minuut of 10 lopen van de Grote kerk (let op: bij het uitlopen van de parkeergarage is het niet de kerk die je ziet).

Hoe kom ik met het OV?

Vanaf Utrecht Centraal gaat een Sprinter op 9 minuten voor het hele en halve uur (xx.21 en xx.51) en  stopt  op 8 minuten over het hele en halve uur (xx.08 en xx.38).

Vanaf Zwolle gaat een Sprinter op 7 minuten voor het hele en halve uur (xx.23 en xx.53) en stopt  op 10 minuten voor het hele en halve uur (xx.20 en xx.50).

De Grote Kerk Harderwijk ligt op 1,5km vanaf het treinstation. Er gaan diverse busroutes langs bushalte ‘Harderwijk Centrum’ van waar het nog een paar minuten lopen is naar de Grote Kerk Harderwijk.