Studiedag: Waarde(n)volle gemeenteopbouw

Waarde(n)volle Gemeenteopbouw: meer dan een truc!

Een proeverij van methoden op 8 november 2018

Een bijeenkomst van het oecumenisch Werkverband voor Kerkelijk Opbouwwerk (WKO) en de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk .

In een veranderende samenleving is ook de rol en de plaats van de kerk aan het schuiven. Gemeenten en parochies vergrijzen en krimpen. Ze zijn op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen om vitaal te blijven. Of niet? Verandering roept ook weerstand op. Gemeenten en parochies kunnen verlamd raken. Laat de laatste maar het licht uitdoen!

Een uitdaging voor gemeenteadviseurs en kerkelijk opbouwwerkers. Maar ze zijn geen tovenaars. Ze beschikken niet over een trukendoos. Wel kunnen ze wel met parochies en gemeenten methodisch onderweg gaan om te ontdekken welke weg begaanbaar is en perspectief biedt.

Maar welke methode kies je? Er zijn er vele. Beproefde en minder beproefde. Elke methode heeft haar sterke en zwakke kanten. En geen enkele benadering is waardenvrij.

Deze middag is bedoeld om in een ‘proeverij’ kennis met drie verschillende opbouwmethodieken aan de hand van een en dezelfde casus: Gezonde gemeente (Robert Warren), Waarderende Gemeenteopbouw en de C(ommunicatie), B(ezinning), A(ctiviteit)- methode en ervaring en kennis met elkaar te delen.

Programma bijeenkomst

De proeverij is bedoeld voor pastores, predikanten en begeleiders uit diverse denominaties met verantwoordelijkheid voor kerk- of gemeenteopbouw. Het programma begint om 12.15 met inloop en een broodje. Vanaf 13.00 welkom en opening. Daarna een bespreking in groepjes van een casus vanuit ieders eigen ervaring en expertise De casus wordt ter plekke uitgereikt. Vervolgens zullen drie deskundigen – Burret Olde, Els Deenen en Jelle Kok –  deze casus bespreken vanuit een bepaalde methodiek. In het laatste gedeelte bespreken we aan de hand van Jan-Dirk Pronk de kansen, mogelijkheden en beperkingen van elke methodiek. De dagvoorzitter is Nico Belo. Afsluiting en vertrek om 16.00 uur.

Praktische informatie

Datum: donderdag 8 november 2018, van 12.30 tot 16.00 uur.
Locatie: Landelijk Dienstencentrum Protestantse Kerk, Joseph Haydnlaan 2A, 3533 AE Utrecht.
Deelname is gratis voor WKO-leden en student-leden; anders € 20 (incl. lunch). Aanmelding per mail via info@wvko.nl o.v.v. naam, adres en functie.